Založ si blog

Bolesť kolena: Príčiny a liečba

Bolesť kolena je bežný zdravotný problém, ktorý môže výrazne ovplyvniť kvalitu života ľudí rôznych vekových kategórií. Tento článok ponúka ucelený pohľad na príčiny bolesti kolena, spôsoby diagnostiky a možnosti liečby.

Príčiny bolesti kolena

Bolesť kolena môže byť spôsobená mnohými faktormi, vrátane zranení, degeneratívnych ochorení, zápalových procesov a nadmerného zaťaženia. Medzi najčastejšie zranenia patria:

  • Roztrhnutý meniskus – meniskus je chrupavka v kolene, ktorá pôsobí ako tlmič nárazov. Poškodenie môže nastať po náhlom pohybe alebo ako dôsledok dlhodobej degenerácie.
  • Roztrhnuté šľachy – Toto zranenie postihuje buď kvadricepsovú, alebo patelárnu šľachu a môže byť čiastočné alebo úplné. K pretrhnutiu kvadricepsovej šľachy sa najčastejšie dochádza u starších rekreačných športovcov, zatiaľ čo ku poškodeniu patelárna šľachy dochádza u mladších jedincoch.
  • Roztrhnuté krížové väzyPoranenie ACL (predný skrížený väz): Bežné športové zranenie spôsobené náhlou zmenou smeru alebo zastavením. Môže byť sprevádzané hlasným „prasknutím“, následnou nestabilitou kolena a bolesťou. Poranený PCL (zadný skrížený väz): Často sa trhá pri priamom náraze, ako je úder do palubnej dosky pri dopravnej nehode. Môže byť spojené s ďalšími zraneniami kolena.

Okrem zranení môžu bolesť kolena spôsobiť aj degeneratívne ochorenia ako osteoartróza. Osteoartróza je opotrebovanie chrupavky, ktoré vedie k bolesti a stuhnutosti.

Diagnostika

Diagnostika bolesti kolena sa obvykle začína fyzikálnym vyšetrením, počas ktorého lekár skontroluje koleno na prítomnosť opuchu, bolesti, obmedzenia pohybu a iných znakov zápalu. Medzi ďalšie diagnostické metódy patrí:

  • Röntgen – umožňuje zistiť stav kostí a prípadnú prítomnosť zlomenín alebo degeneratívnych zmen.
  • Magnetická rezonancia (MRI) – poskytuje podrobné zobrazenie mäkkých tkanív, vrátane väzov, meniskov a svalov.
  • Ultrazvuk – môže byť použitý na hodnotenie stavu mäkkých tkanív a prípadných výronov v kolene.

Liečba

Liečba bolesti kolena závisí od jej príčiny a závažnosti. Možnosti zahŕňajú:

  • Liečba zranení – odpočinok, ľad na zníženie opuchu a kompresia môžu pomôcť pri liečbe zranení.
  • Fyzikálna terapia – špeciálne cvičenia môžu posilniť svaly okolo kolena a zlepšiť jeho stabilitu.
  • Medikamentózna liečba – protizápalové lieky, môžu pomôcť zmierniť bolesť a zápal.
  • Injekcie – kortikosteroidy alebo kyselina hyalurónová môžu byť aplikované priamo do kolenného kĺbu na zmiernenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti.

V prípade, že konzervatívne metódy nepomáhajú, môže byť potrebný chirurgický zákrok, ako je artroskopia alebo náhrada kolenného kĺbu.

Použité zdroje:

  1. akoliecit.sk

2. akoliecit

3. bioliek.sk

Meniskus: Dôležitý prvok kolena a možnosti jeho liečby

23.04.2024

Meniskus je kľúčovou súčasťou ľudského kolenného kĺbu, ktorý zohráva rozhodujúcu úlohu v rozložení zaťaženia a absorpcii nárazov počas každodenných aktivít ako chôdza, beh alebo skákanie. Poškodenie menisku môže viesť k bolesti, opuchu a obmedzeniu pohyblivosti. V tomto článku sa dozviete o funkcii menisku, jeho častých zraneniach a súčasných metódach liečby, [...]

Ischias: Komplexný sprievodca príznakmi, príčinami a efektívnymi liečebnými metódami

23.04.2024

Ischias, často nazývaný aj ischiatická neuralgia, je stav charakterizovaný bolesťou, ktorá sa šíri pozdĺž ischiatického nervu. Tento nerv prechádza od dolnej časti chrbta cez boky a zadok až po nohy. V tomto článku sa pozrieme na príčiny, príznaky a rôzne možnosti liečby ischiasu, aby sme vám pomohli pochopiť, ako môžete účinne zmierniť tento často paralyzujúci [...]

nôž, krv, zranenie

Zradikalizovaný mladík pobodal muža v Perthe, austrálska polícia ho zastrelila

05.05.2024 06:22

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu.

Czech Republic V4

Babiš s ruskými vlajočkami na lícach a nevydarený náhradník exministerky. Strelila si Fialova vláda až tri rýchle vlastné góly?

05.05.2024 06:00

Europoslanec sa hanbí za predvolebnú antikampaň svojich straníckych kolegov a dianie okolo odvolania ministerky vyzerá ako politická tragikomédia.

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu skomplikoval požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Po sobotňajšej nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť.

anna159

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 1466x
Priemerná čítanosť článkov: 489x

Autor blogu

Kategórie

Archív