Založ si blog

Bolesť kolena: Príčiny a liečba

Bolesť kolena je bežný zdravotný problém, ktorý môže výrazne ovplyvniť kvalitu života ľudí rôznych vekových kategórií. Tento článok ponúka ucelený pohľad na príčiny bolesti kolena, spôsoby diagnostiky a možnosti liečby.

Príčiny bolesti kolena

Bolesť kolena môže byť spôsobená mnohými faktormi, vrátane zranení, degeneratívnych ochorení, zápalových procesov a nadmerného zaťaženia. Medzi najčastejšie zranenia patria:

  • Roztrhnutý meniskus – meniskus je chrupavka v kolene, ktorá pôsobí ako tlmič nárazov. Poškodenie môže nastať po náhlom pohybe alebo ako dôsledok dlhodobej degenerácie.
  • Roztrhnuté šľachy – Toto zranenie postihuje buď kvadricepsovú, alebo patelárnu šľachu a môže byť čiastočné alebo úplné. K pretrhnutiu kvadricepsovej šľachy sa najčastejšie dochádza u starších rekreačných športovcov, zatiaľ čo ku poškodeniu patelárna šľachy dochádza u mladších jedincoch.
  • Roztrhnuté krížové väzyPoranenie ACL (predný skrížený väz): Bežné športové zranenie spôsobené náhlou zmenou smeru alebo zastavením. Môže byť sprevádzané hlasným „prasknutím“, následnou nestabilitou kolena a bolesťou. Poranený PCL (zadný skrížený väz): Často sa trhá pri priamom náraze, ako je úder do palubnej dosky pri dopravnej nehode. Môže byť spojené s ďalšími zraneniami kolena.

Okrem zranení môžu bolesť kolena spôsobiť aj degeneratívne ochorenia ako osteoartróza. Osteoartróza je opotrebovanie chrupavky, ktoré vedie k bolesti a stuhnutosti.

Diagnostika

Diagnostika bolesti kolena sa obvykle začína fyzikálnym vyšetrením, počas ktorého lekár skontroluje koleno na prítomnosť opuchu, bolesti, obmedzenia pohybu a iných znakov zápalu. Medzi ďalšie diagnostické metódy patrí:

  • Röntgen – umožňuje zistiť stav kostí a prípadnú prítomnosť zlomenín alebo degeneratívnych zmen.
  • Magnetická rezonancia (MRI) – poskytuje podrobné zobrazenie mäkkých tkanív, vrátane väzov, meniskov a svalov.
  • Ultrazvuk – môže byť použitý na hodnotenie stavu mäkkých tkanív a prípadných výronov v kolene.

Liečba

Liečba bolesti kolena závisí od jej príčiny a závažnosti. Možnosti zahŕňajú:

  • Liečba zranení – odpočinok, ľad na zníženie opuchu a kompresia môžu pomôcť pri liečbe zranení.
  • Fyzikálna terapia – špeciálne cvičenia môžu posilniť svaly okolo kolena a zlepšiť jeho stabilitu.
  • Medikamentózna liečba – protizápalové lieky, môžu pomôcť zmierniť bolesť a zápal.
  • Injekcie – kortikosteroidy alebo kyselina hyalurónová môžu byť aplikované priamo do kolenného kĺbu na zmiernenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti.

V prípade, že konzervatívne metódy nepomáhajú, môže byť potrebný chirurgický zákrok, ako je artroskopia alebo náhrada kolenného kĺbu.

Použité zdroje:

  1. akoliecit.sk

2. akoliecit

3. bioliek.sk

Meniskus: Dôležitý prvok kolena a možnosti jeho liečby

23.04.2024

Meniskus je kľúčovou súčasťou ľudského kolenného kĺbu, ktorý zohráva rozhodujúcu úlohu v rozložení zaťaženia a absorpcii nárazov počas každodenných aktivít ako chôdza, beh alebo skákanie. Poškodenie menisku môže viesť k bolesti, opuchu a obmedzeniu pohyblivosti. V tomto článku sa dozviete o funkcii menisku, jeho častých zraneniach a súčasných metódach liečby, [...]

Ischias: Komplexný sprievodca príznakmi, príčinami a efektívnymi liečebnými metódami

23.04.2024

Ischias, často nazývaný aj ischiatická neuralgia, je stav charakterizovaný bolesťou, ktorá sa šíri pozdĺž ischiatického nervu. Tento nerv prechádza od dolnej časti chrbta cez boky a zadok až po nohy. V tomto článku sa pozrieme na príčiny, príznaky a rôzne možnosti liečby ischiasu, aby sme vám pomohli pochopiť, ako môžete účinne zmierniť tento často paralyzujúci [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

anna159

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 1465x
Priemerná čítanosť článkov: 488x

Autor blogu

Kategórie

Archív